Γραφείο ΟΕΥ Τόκυο - Ιαπωνία_Προβολή της «φέτας» ως πρότυπο τυροκομικό προϊόν της ΕΕ σε εκδήλωση ενημέρωσης στο Τόκυο για τα προϊόντα GI της ΕΕ
Ένα αυθεντικό ελληνικό προϊόν, η «φέτα», αποτέλεσε σημείο αναφοράς και προβολής της ελληνικής τυροκομίας τόσο στην ιαπωνική επιχειρηματική κοινότητα, όσο και στο ιαπωνικό καταναλωτικό κοινό, σε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τόκυο το τριήμερο 27 με 29 Σεπτεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης διετούς διαφημιστικής εκστρατείας για την προβολή του συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ (GI) στον Ιάπωνα καταναλωτή.Οι τριήμερες εκδηλώσεις ήταν στοχευμένες σε διαφορετικό κοινό η κάθε μία, δηλαδή στο κοινό «διαμορφωτών καταναλωτικών τάσεων», στο «επιχειρηματικό κοινό» (παραγωγοί, εισαγωγείς, κανάλια διανομής) και στο «καταναλωτικό κοινό».
Μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις του Γραφείου ΟΕΥ στο Τόκυο, η «φέτα» συμπεριλήφθηκε μεταξύ των τεσσάρων ευρωπαϊκών τυροκομικών προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) τα οποία επελέγησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ιαπωνίας (MAFF) για να προβληθούν στο ιαπωνικό καταναλωτικό κοινό ως τα πρότυπα τυροκομικά προϊόντα της ΕΕ που θα προστατεύονται και στην ιαπωνική αγορά από το σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων (GI) της ΕΕ, όταν θα εφαρμοστεί η Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας Ε.Ε.- Ιαπωνίας (EPA) τον Μάρτιο του 2019, μετά την κύρωση της από το ιαπωνικό κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι οι δύο μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες εισαγωγής τυροκομικών προϊόντων, οι οποίες εισάγουν «φέτα» αλλά και «λευκό τυρί» προελεύσεως Δανίας, ενημέρωσαν το Γραφείο ΟΕΥ στο Τόκυο, ότι από 30 Νοεμβρίου θα σταματήσουν να καταγράφουν στο ράφι το «λευκό τυρί» Δανίας ως «φέτα».
Δείτε την σχετική επιστολή του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Τόκυο πατώντας εδώ.