Εγκαίνια Διεθνούς Φωτογραφικής Έκθεση «Φρούρια που ενώνουν - ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια»_Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας_09.02.2019
Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 11:00 π.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας εγκαινιάζεται η Διεθνής Φωτογραφική Έκθεση «Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια».
Η έκθεση πραγματοποιείται από τον Δήμο Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Όμιλο “Marco Polo System”, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, με την επιμέλεια της Ιταλικής Κοινότητας του Κόπερ “Santorio Santorio” και τελεί υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα. H δράση εντάσσεται στο «Χειμερινό Πρόγραμμα» του “Tempo Forte Italia - Ελλάδα 2019”, της πρωτοβουλίας της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα στον τομέα του Πολιτισμού.
Ιστορικό της διαδρομής της Έκθεσης:
- Αρχικός τίτλος της Έκθεσης «ΟΧΥΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ: Άγνωστες όψεις της Αδριατικής» στο πλαίσιο του έργου CAMAA(Κέντρο Στρατιωτικής Αρχιτεκτονικής της Βόρειας Αδριατικής) με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης INTERREGΙταλία – Σλοβενία 2007-2013
- Εγκαίνια έκθεσης στο Κόπερ τον Ιανουάριο του 2015
- Έκθεση στη Βενετία (Forte Marghera)
- Έκθεση στην Παλμανόβα
- Έκθεση στη Λιουμπλιάνα (ZRCSAZU)
- Έκθεση στη Βενετία (PalazzoFerroFini)
- Έκθεση στη Φερράρα (Palazzo Ducale Estense)
- Έκθεση στην Κέρκυρα (Παλαιό Φρούριο)
Από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019η Ηγουμενίτσα θα αποτελεί, για τη σημαντική αυτή Έκθεση, έναν ακόμη ενδιάμεσο σταθμό στο ταξίδι της προς την προώθηση της γνώσης και την προάσπιση της οχυρωματικής κληρονομιάς στη λεκάνη της Μεσογείου.
Η πρωτοβουλία Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια έχει σχεδιαστεί από τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Marco Polo System ΕΟΟΣ και εμπνέεται από τις θεμελιώδεις αρχές της Σύμβασης-Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη μεγάλη κοινωνική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (FaroConvention). Αυτές οι αρχές αποτελούν τη βάση της Χάρτας της Κέρκυρας, που υπογράφηκε με την ευκαιρία της πρώτης στάσης της έκθεσης στις 17 Νοεμβρίου 2018. “Φρούρια που ενώνουν – ΦΑΡΟ(ς) για τα Φρούρια” είναι επίσης το όνομα του διεθνούς δικτύου, που συμπεριλαμβάνει μέλη από την Ιταλία (Βενετία, με τον επικεφαλής Marco Polo System, Περιφέρεια των Μάρκε, με τις πόλεις Gradara και Fermignano, Σικελία, με το γνωστό Forte Cavalli της Μεσσίνας, Καλαβρία, με το πρωτοπόρο οικολογικό πάρκο Ecolandia) και την Ελλάδα (Δήμο Κέρκυρας, την πολιτιστική start-up Mentor in Greece, που συνεργάζεται από τα πρώτα βήματά της με το Eleusis 2021 – Ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα). Τα εγκαίνια θα αποτελέσουν ευκαιρία για την προσχώρηση της Ηγουμενίτσας στο δίκτυο, ως στρατηγική βάση, λόγω της θέσης αλλά και των παραδοσιακών σχέσεων της περιοχής με την Ιταλία.
Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου πατώντας εδώ.