Start

Συμφωνίες Ελευθέρων Συναλλαγών (Free Trade Agreements) - Ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δείτε στα συνημμένα αρχεία ενημέρωση της Γεν. Δ/νσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG-Trade), η οποία αφορά τη συμπλήρωση Ερωτηματολογίου για τους Κανόνες Καταγωγής (RulesofOrigin), καθώς και οδηγίες για τη δοκιμαστική λειτουργία διαδικτυακού εργαλείου (onlinetool) που προετοίμασε, με σκοπό να προωθήσει την αποτελεσματική εφαρμογή των Συμφωνιών Ελευθέρων Συναλλαγών (ΣΕΣ - FreeTradeAgreementsFTAs), που συνάπτει η ΕΕ ώστε να διευκολύνει τους οικονομικούς φορείς των κ-μ, ιδιαίτερα τις ΜΜΕ, να επωφεληθούν από αυτές, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στη χρήση των δασμολογικών αυτών προτιμήσεων. Η ΕΕ είναι από τους πιο σημαντικούς διαπραγματευτές ΣΕΣ δεδομένου ότι, τόσο η ίδια όσο και οι χώρες-εταίροι της (partnercountries), τις χρησιμοποιούν σε μεγάλη έκταση προκειμένου να επιτύχουν δασμολογικές μειώσεις στα προϊόντα τους, τόσο από την πλευρά του εξαγωγέα όσο και από εκείνη του εισαγωγέα. Προκειμένου να απευθυνθεί στους εξαγωγείς (σε στελέχη των εταιρειών που πραγματικά ασχολούνται με τις εξαγωγικές συναλλαγές), στις ναυτιλιακές εταιρείες που χειρίζονται έγγραφα & διαδικασίες εισαγωγής σε τρίτες χώρες και σε οικονομικούς φορείς της ΕΕ με συνδεδεμένες επιχειρήσεις σε τρίτες χώρες με τις οποίες έχουν ΣΕΣ, προσκαλεί τα κ-μ να προωθήσουν όσο το δυνατόν ευρύτερα το σύνδεσμο σε αυτό το ερωτηματολόγιο, καθώς και το διαδικτυακό εργαλείο στα μέλη τους ώστε να λάβουν λεπτομερέστερη πληροφόρηση σχετικά με τους Κανόνες Καταγωγής.

Για περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τα παραπάνω, μπορείτε να ανατρέξετε στο δικτυακό τόπο της Βάσης Δεδομένων για την Πρόσβαση στην Αγορά (MarketAccessDatabase): http://madb.europa.eu/madb/indexPubli.htm . Ο σύνδεσμος θα παραμείνει διαθέσιμος στο κοινό έως τις 31 Ιουλίου 2018.

Με το διαδικτυακό εργαλείο που έχει δημιουργηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε εξαγωγέας καταχωρώντας ορισμένα στοιχεία για το εξαγόμενο εμπόρευμα θα μπορεί να διαπιστώσει εάν ικανοποιείται ο σχετικός κανόνας καταγωγής, οπότε το εμπόρευμα αυτό θα έχει αποκτήσει την κοινοτική καταγωγή και θα μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση της εφαρμοζόμενης Προτιμησιακής Συμφωνίας. 

Προς το παρόν το διαδικτυακό αυτό εργαλείο υπάρχει μόνο στην αγγλική γλώσσα αλλά εάν τελικά υλοποιηθεί θα μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες.